SSD – de nieuwe veilige harde schijf?

SSD – de nieuwe veilige harde schijf?

HET GROTE SUCCES VAN SSD
Een Solid State Drive is een bruikbaar alternatief voor de traditionele harde schijf. SSD heeft vooral succes, doordat deze geen bewegende onderdelen heeft en supersnel is. SSD wordt beschreven als: SNEL, BETROUWBAAR, LAAG ENERGIEVERBRUIK en STABIEL. Maar hardware kan echter falen. Daarom een eyeopener aan alle computerexperts en gebruikers. Een storing aan een SSD kan eender welk moment gebeuren. Je moet steeds een back-up plan hebben, waarop je kan terugvallen in geval van een defect.
mSATA
DE VERSCHILLENDE SOORTEN SSD
  • 2.5 SSD – de meest bekende en betaalbare SSD is de 2.5″
    SSD. Ze ziet er uit als een 2.5″ HDD met een zelfde SATA
    (interface) aansluiting. Deze kan gebruikt worden als
    vervanging van een laptop harde schijf.
  • mSATA SSD (mini-SATA). Deze SSD is veel kleiner dan de
    normale 2.5″ schijf en heeft meestal geen behuizing, ook de
    interface is kleiner.
  • M.2 SSD (zonder behuizing). Deze is te vergelijken met de
    mSATA schijf, maar is nog kleiner en heeft ook geen
    behuizing. Deze SSD wordt ingeplugd op het moederbord of
    op een PCI-E kaart.
WAT ZIJN DE MEEST VOORKOMENDE DEFECTEN AAN SSD?
Een SSD bestaat uit een μcontroller chip en NAND-chips (data-opslag). Deze chips hebben heel wat soldeerverbindingen in de loodvrije soldeertechnologie. Deze technologie heeft een slechte reputatie op het gebied van ‘slechte verbindingen’ en ‘oxidatie’. Door temperatuursverschillen en mechanische kracht kunnen er ‘bad contacts’ ontstaan, die de drive ontoegankelijk maken voor de gebruiker. Een niet goed uitgevoerde firmware-upgrade kan er ook voor zorgen dat de SSD ontoegankelijk wordt. ESD (electrostatic discharge) of andere spanningsschommelingen kunnen zorgen voor defecten aan de μcontroller en NAND-chips.
TRIM

SSD’s worden trager als ze veel gebruikt worden. Dit komt omdat bij het schrijven in eerder gebruikte ruimte, deze ruimte eerst moet gewist worden. Om dit probleem op te lossen heeft men een nieuwe technologie ontwikkeld die dit tegengaat: TRIM. TRIM zorgt ervoor dat het besturingssyssteem zoekt naar gebieden op de SSD die niet meer gebruikt worden. Vervolgens krijgt de controller van de SSD de opdracht om deze zones reeds te wissen.
De TRIM functie is aanwezig op alle recente SSD’s.
Het zorgt ervoor dat de snelheid van de SSD hoog blijft, maar het heeft ook één groot nadeel. Als door omstandigheden data verwijderd worden uit het filesysteem, zullen deze effectief ook helemaal gewist worden van de schijf. Voorbeelden van omstandigheden zijn: menselijke fout, encryptie-virus (alle niet geëncrypte bestanden worden verwijderd uit het filesysteem), software of hardware fouten, … . Doordat een hard disk enkel de verwijzingen verwijdert en niet de data zelf, is in zulke situaties het bij een hard disk mogelijk om een RAW recovery uit te voeren. Een RAW recovery kijkt naar de pure data op de schijf en reconstrueert alle bestanden die op deze schijf gestaan hebben, ook deze die niet meer in het filesysteem voorkomen. Een RAW recovery houdt geen rekening met de mapstructuur, bestandsnaam en datum. Enkel het type bestand kan worden achterhaald.
Doordat een SSD de TRIM functie heeft, is het resultaat van een RAW recovery op een SSD meestal niet bevredigend.

WAT TE DOEN VOORDAT ZICH EEN DEFECT VOORDOET?

Als je belangrijke data bijhoudt op een SSD, is het aan te raden over te schakelen naar betrouwbare back-up oplossing. Shadow Backup is een oplossing die de mogelijke defecten bij een SSD kan vermijden.
Automatische back-up, tot 30 versies van elk bestand (je kan steeds teruggaan in tijd), ongelimiteerde online opslag, gebruiksvriendelijk, mobiele toegang tot jouw data en service op maat.
Shadow Backup beschermt jouw data tegen elke vorm van verlies zoals
* crash van het medium
* schade door brand,
* stroomstoot, water, onweer, …
* diefstal van het toestel
* manueel verwijderde data
* versleuteling van de data na besmetting door een encryptie-virus

WAT TE DOEN BIJ FALING?

Zet het medium uit om verdere beschadiging te vermijden. Vul op  www.datarepair.be een aanvraagformulier in of contacteer Data Repair & Services op het nummer 09/298.05.22.

Piet Matthys

Piet Matthys

IT SPECIALIST / FOUNDER

Data Repair & Services